Information

OM SCRIBO

Scribo er et interaktivt problemformulerings- og litteratursøgningsværktøj til dig som er studerende og som skal skrive en akademisk opgave – hele vejen gennem og på tværs af de videregående uddannelser.

Scribo leder dig igennem en række systematiske, målrettede opgavespørgsmål, og kommer undervejs igennem problemformulering, formål, valg af teorier og metoder, videnskabsteoretisk tilgang, fremgangsmåde, informationssøgning, indledning og disposition. På den måde træner programmet dig i at designe en selvstændig opgave eller et projekt.

Spørgsmålene i Scribo er organiseret i en pentagon-model for opgavers og projekters vigtige styrepinde. Pentagon-modellen kan findes beskrevet her.

Pentagon-modellen er beskrevet i Den gode opgave (Rienecker m.fl. 2022) og Den gode opgave på stx (Haldbo m.fl. 2022) med mange eksempler. Du kan sagtens bruge programmet uden at kende mere til pentagon-modellen.

Scribo består af to dele:

  • En spørgeguide til den selvstændige opgaves grundlæggende valg med tips og forklaringer undervejs. Dine svar på Scribos spørgsmål gemmes automatisk under dit projekt.
  • En ordbog over begreber, som er centrale i opgaveskrivning.

Det er godt givet ud at bruge noget tid på at arbejde i Scribo – gerne tidligt i processen. Dine svar kan downloades til en Word-fil, så du kan sende dem til din vejleder, din projektgruppe eller din informationsspecialist, og de kan bruges som udkast til din indledning.
 

TIL VEJLEDERE

Vejleder du studerende som skriver selvstændige opgaver på en videregående uddannelse, og må dine studerende godt komme forberedte til vejledning hos dig? Scribo er en spørgeguide som i systematisk rækkefølge stiller vejlederens og informationsspecialistens typiske spørgsmål til opgaveskriveren. Der er ordbog, forklaringer og henvisninger til ressourcer som skriveren kan bruge undervejs. Som oplæg til vejledning kan den studerende sende dig en tekstfil med dele af, eller hele sit arbejde med Scribo.

 

LÆS MERE

Haldbo, S., Bang-Larsen, A., Riisager, M., Rienecker, L. & Stray Jørgensen, P. (2022): Den gode opgave på stx – Håndbog til de flerfaglige forløb og større skriftlige opgaver. Frederiksberg, Samfundslitteratur.

Rienecker, L., Stray Jørgensen, P. m.fl. (2022): Den gode opgave. Håndbog i opgave- projekt- og specialeskrivning på videregående uddannelser. Frederiksberg, Samfundslitteratur.

Rienecker, L. Stray Jørgensen, P., Jakobsen, A.S. (2021): Akademiske fraser – til opgaver, projekter og artikler. Frederiksberg, Samfundslitteratur.

På samfundslitteratur.dk/dgo ligger en lang række aktiviteter og skemaer i Word-format som er tænkt som yderligere igangsættere til opgaveskriveren. Aktiviteterne er til hele opgaveskrivningen, proces og produkt

 

PRISER

Enkeltbrugerlicens: DKK 125,- i Academic Books' webshop

Institutionslicens (for universiteter og biblioteker m.m.): Årlig licenspris afhænger af antal studerende på institutionen. For yderligere oplysninger kontakt venligst forlaget på info@samfundslitteratur.dk / tlf. (45) 44 22 38 80.

 

KOLOFON

Scribo, version 5 er fra 2023, og er udviklet af:

Forfatter: Lotte Rienecker, https://lotterienecker.dk/ under medvirken af informationsspecialist Gina Bay.

Oprindelig produktion: Reload og Samfundslitteratur

Design: Jacques Mourier

ISBN: 978-87-593-1875-1

 

INSTITUTIONSLICENS OG ADGANG

Værktøjet kan bruges på både dansk og engelsk // Det er optimeret til Chrome, men burde fungere meget fint på alle browsere // Vi anbefaler generelt, at du regelmæssigt opdaterer din browser og rydder browserdata.

Studerende og medarbejdere tilknyttet de følgende institutioner har fri adgang til Scribo via institutionens licens.

Universiteter og handelshøjskoler

Syddansk Universitet, SDU (WAYF)
ITU (WAYF)

Vilnius University

Professionshøjskoler

Sjukrarøktarfrødiskuli, Torshavn

Professionshøjskolen Absalon (WAYF)
University College Lillebælt (WAYF)
Professionshøjskolen UCN (WAYF)

Erhvervsakademier

Cphbusiness - Copenhagen Business Academy (WAYF)
Erhvervsakademiet Lillebælt (WAYF)

Andre institutioner

Forsvarsakademiet

SIMAC

 

Med WAYF bruger man sit login fra uddannelsesstedet til at oprette sig som bruger på Scribo. Det betyder at du blot skal logge dig på din egen uddannelsesinstitution og hvis den har tegnet abonnement på Scribo, har du adgang til programmet. I listen ovenfor kan du se hvilke institutioner der er tilsluttet WAYF.

 

SAMFUNDSLITTERATUR PERSONDATAPOLITIK – SCRIBO

Denne persondatapolitik beskriver hvordan Samfundslitteratur håndterer dine personoplysninger. Persondatapolitikken vedrører de personoplysninger som du afgiver til os når du opretter en Scribo-konto og et projekt i Scribo.

Dataansvarlig: Samfundslitteratur er dataansvarlig, og vi sørger for at dine personoplysninger behandles i overensstemmelse med lovgivningen.

Vores kontaktoplysninger er: Samfundslitteratur, Rosenørns Allé 9, 1970 Frederiksberg C

Mail: info@samfundslitteratur.dk 

Når du opretter et projekt i Scribo indsamler vi disse personoplysninger:

  • E-mailadresse
  • Adgangskode
  • Dine projekter.

Ovenstående oplysninger opbevares, indtil du selv sletter din konto, dog maks. i 3 år fra oprettelsen. 

Du kan løbende slette dine projekter ved at logge ind og slette. Og du kan altid få lukket din Scribo-konto ved at skrive til info@samfundslitteratur.dk

Vi deler ikke dine personoplysninger med andre, og du kan til enhver tid få oplyst hvilke personoplysninger vi har på dig. Du skal sende anmodningen til info@samfundslitteratur.dk